Gymnasium: presteren met plezier

Ons gymnasium is een volwassen afdeling met in totaal zo’n 500 leerlingen. Typische gymnasiumleerlingen bestaan niet: iedereen is welkom.Wat gymnasiasten in hoge mate gemeen hebben is talent gekoppeld aan ambitie. Het mag een beetje meer zijn, de leerlingen presteren met plezier; binnen en buiten de school. Het is prachtig dat zo veel leerlingen zich hierdoor voelen aangesproken.

Gymnasium-plus

Als je de vwo-plusklas goed hebt doorlopen, kun je doorstromen naar het gymnasium-plus. Deze afdeling is er in leerjaar 2 en 3.
Meer informatie over Gymnasium Plus

Klassen en Huizen

Je blijft in de onderbouw en daarna in de bovenbouw in dezelfde klas, met dezelfde mentor en zoveel mogelijk dezelfde docenten.
In de bovenbouw wordt gewerkt met verticale mentorgroepen: de leerlingen van 4, 5 en 6 gym zijn ondergebracht in Huizen. Dit zorgt voor een verbondenheid tussen de verschillende jaarlagen,  de leerlingen leren van elkaar en stimuleren elkaar.

Extra uitdaging

Het gymnasium wordt gekenmerkt door een sterk pluskarakter.  Zo kun je toewerken naar een extra rijk en waardevol diploma.
Op het gymnasium krijg je standaard Cambridge Track Engels. Dat is Engels op topniveau. Je kunt ook internationaal erkende programma’s volgen in de talen Duits, Frans, Spaans en Chinees. Ook bieden we enkele bijzondere vakken aan die je niet op elke school tegenkomt, zoals filosofie en wiskunde D.
Al jarenlang bestaat er een hechte band met de Pre-University en Pre-Class projecten van de Universiteit Leiden, waarbij een groot deel van onze leerlingen al vroeg in aanraking komt met academische vorming. Soortgelijke verbanden bestaan ook met de TU Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. .

Activiteiten

Het gymnasium kent veel activiteiten. We halen zo de klassieke oudheid onder het stof vandaan. Enkele voorbeelden

  • Jaarlijks bezoeken we een klassieke toneelvoorstelling of expositie.
  • Castra Stanislaïca (Romeinse Kamp) aan het begin van de tweede klas.
  • Excursies naar het Archeon en Allard Piersonmuseum.
  • Activiteiten in samenwerking met het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
  • Een meerdaagse kampeerexpeditie (elke 5 jaar)

Het onbetwiste hoogtepunt van de gymnasiumopleiding is echter de Griekenlandreis (ruim drie weken) in leerjaar 5. Je maakt intensief kennis met de materiële cultuur van het land van goden en helden: je bezoekt de paleizen van Homerus' helden, wandelt waar Socrates sprak en staat waar Leonidas viel.